The Factory

logo deMeester
logo deMeester

The Factory werd in 1902 ontworpen door  Frans Seroen in opdracht van het metaalverwerkend bedrijf “la Société Anonyme L’Essor Anversois”. De meest opvallende eigenschap van The Factory is zonder twijfel de voorgevel in eclectische stijl, die wordt gemarkeerd door de twee uitgewerkte hoektraveeën en de lijstgevel met rood bakstenen parament.

Aan Conix RBDM architects werd de opdracht gegeven om dit karaktervolle gebouw te herontwerpen tot een kwalitatief, duurzaam en eigentijds woonproject. Conix RBDM architects is er in geslaagd de kwaliteiten van dit gebouw te vertalen in een hedendaags ontwerp met behoud van de mooie, authentieke elementen die dit pand kenmerken waaronder uitzonderlijke plafondhoogtes. Het ontwerp vertrekt dan ook vanuit de prachtige gevel die behouden blijft en een tijdloos karakter geeft aan dit gebouw. 

The Factory, van oorsprong Pakhuis 61-62, is opgenomen in de inventarislijst van het bouwkundig erfgoed. Het Pakhuis zal dan ook in haar oude glorie worden hersteld. De gevel wordt gerestaureerd, het buitenschrijnwerk wordt naar oorspronkelijk model vernieuwd en krijgt haar oorspronkelijke rode kleur terug. Het karakteristieke dak en de torentjes blijven uiteraard behouden.

Het Pakhuis 61-62 krijgt nu een tweede leven als woongebouw met een publieke functie op het gelijkvloers. Om het bestaande pakhuis om te vormen tot woongebouw heeft men drie ingrepen gedaan:

  • Ten eerste wordt aan de achterzijde een ´insnede´ gemaakt voor extra daglicht en terrassen.
  • Ten tweede krijgt het gebouw een eigentijdse ´bekroning´. Er wordt, analoog aan het Felix Pakhuis, een volume in het bestaande dak geschoven. Dit volume wordt symmetrisch op het bestaande dak geplaatst en uitgevoerd in zink.
  • Ten derde zorgt men ervoor dat de appartementen het certificaat BEN krijgen. Zo wordt de geschiedenis van het gebouw gecombineerd met een duurzame toekomst. Men kan zo op de eerste en tweede verdieping telkens 2 ruime, lichte appartementen realiseren. Op de derde verdieping komt als bekroning een ruim dakappartement. Onder het gebouw worden, in de bestaande kelder, ruime autostaanplaatsen en voldoende fietstaanplaatsen voorzien. Voor de koper geeft dit als voordeel dat er gedurende 5 jaar geen onroerende voorheffing betaald moet worden. 
Deze website maakt gebruik van cookies om uw surfervaring op deze website makkelijker te maken.Meer wetenVerder gaan